Kako zlagamo BALE

Ko je trava pokošena, ravno prav posušena, zbalirana in bala končno zavita v folijo, je potrebno balo nekam odložiti, da počaka na čas, ko bo na vrsti za krmo.

Balo seveda lahko položimo kamorkoli, vendar pa je treba paziti na nekaj zadev.

PODLAGA

iz neostrih predmetov, nedrseča in (od letos vemo) ne preblizu potokov in rek

PAZIMO

Da se med transportom folija ne poškoduje, nekaj previdnosti pa je potrebno tudi zaradi ptičev in glodalcev, ki lahko poškodujejo folijo tudi kasneje.

ENA NA DRUGO

To je pa že težja ocena. VELJA PRAVILO: Če postavimo bale eno na drugo, se spodnje ne smejo deformirati. ZAKAJ? Ker se s tem ovojna folija razrahlja in začne prepuščati zrak, kar pomeni da se vsebina pokvari. Ko vidimo bale v nadstropjih in so spodnje deformirane, lahko pri spodnjih jasno začutimo vonj po silaži. Če mi zunaj vohamo kar je prišlo iz notranjosti, je prav gotovo zrak od zunaj prišel tudi v notranjost, kar pomeni zelo zmanjšano krmno vrednost te bale, včasih pa celo pokvarjeno vsebino. Cilj vsakega kmeta je, da bi s silaži čimbolj ohranil stabilno krmno vrednost sveže trave iz travnika. Z deformirano balo so lahko izgube več kot 50%. Ker je v najnižjem nadstropju največ bal je potrebna previdnost.

Na splošno ukrepajmo glede na Suho Snov trave v balah.

SS <30%, vedno postavi le v eno nadstropje in bale čimmanj premikaj do dneva krmljenja

SS okoli 35%, lahko postaviš v dve nadstropji, eno nad drugo (NE eno, ki se naslanja na dve spodaj)

SS >40% iz bal lahko gradiš gradove in piramide

Največ bal z nizko SS se naredi jeseni in ob vlažnem vremenu, zato previdno v jesenskih mesecih. Beljakovinske vrednosti so lahko zelo visoke in škoda jo je izgubiti zaradi neprevidnosti pri zlaganju.